keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Eestimaa - see meldib mulle

Ensimmäinen työpäiväni K-H Energia - Konsultissa alkoi yritysesittelyllä. "KaaHaa" on hyvin menestynyt yritys Tallinnassa. Liikevaihdon perusteella Kaahaa oli ensimmäisenä rakennusyritysten listalla ja TOP-100:ssa kaikkien virolaisten yritysten listalla. Minua ihmetyttää tämän kokoisen yrityksen johtajien välttävä taito puhua englantia, mutta täällä Tallinnassa olennaiset kielet taitavat olla lähinnä eesti ja venäjä. KaaHaa työllistää n. 100 ihmistä, joista noin puolet työskentelevät eri työmailla ja työkohteissa ympäri Tallinnaa. Yritysesittelyn jälkeen minä liityin tähän joukkoon.

KaaHaa vastaa noin puolista Tallinnan ulkovaloista. Lisäksi useiden julkisten rakennusten valaistukset ja valvontalaitteet ovat heidän vastuullaan. Työmiehistä puolet ovat venäläisiä eikä kukaan puhu englantia. Olen tavannut vain kaksi työntekijää, jotka puhuvat suomea ja heitäkin näen vain harvoin. Kuljen ympäri Tallinnaa Ólvarin kanssa lava-autolla. Minä puhun hänelle suomea ja hän minulle eestiä. Kielten samankaltaisuuksista huolimatta suuri osa asiasta taitaa mennä meiltä molemmilta ohi. Työni on siis hieman hankalaa, koska ohjeet saan lähinnä elekielellä eikä minulla ole aikaisempaa kokemusta tämän kaltaisista hommista. No, eipä töitä kovin paljoa olekaan. Virossa ei Suomen tapaan ole niin paljon työttömiä, koska täällä ei ole samanlaista sosiaaliturvaa. Työntekijöitä palkataan siis useampia ja jokaisen työnkuva on kapeampi kuin suomessa. Palkkataso on tietysti myös huonompi. Keskiverto virolainen tienaa n. 1000e kuukaudessa. Useimmiten työmaalla on 5-10 KaaHaan työntekijää, joista muutama tekee töitä ja muut rupattelevat mukavia. Kiireelliset hommat hoidetaan kuitenkin kunniallisesti. Tähän asti olemme suoristelleet uusia valopylväitä ja purkaneet vanhoja pois uusien rakennuksien/teiden tieltä.

Tänään keskiviikkona 18.5. KaaHaalla oli "töötervis"-päivä ja ensimmäiset neljä tuntia Eestin energian jehu luennoi meille sähkötyöturvallisuudesta, ensiavusta ja tulitöistä. Samoja juttuja kun Tavastialla on kuluneen lukuvuoden aikana tullut käytyä. Tunnelma kuulijoissa vastasi aika hyvin Tavastian ekaluokkalaisten tunteja. Onhan se sähkötyöturvallisuus melko kuivaa.. Tämän jälkeen alkoikin KaaHaan johtajan syntymäpäivä-juhlat. Toimistotilojen seinät oli peitelty kankailla, jotka oli koristeltu. Paikalla oli saksofonisti ja kitaristi jotka soittivat tunnettuja jazz-kappaleita. Kaikki kävivät jonossa onnittelemassa päivänsankaria. Onnittelijoita oli varmaan muutama sata ihmistä bisnesmiehistä työmiehiin. Ennenkaikkea tarjolla oli suuret määrät erittäin laadukasta ruokaa: erilaisia salaatteja, juustoja, kaloja, sieniä, lihoja, leipiä, viinejä, jälkiruoaksi teetä, kahvia ja kakkua. Tämä olikin kevyesti tämän matkan paras ateria, vaikka olenkin käynyt muutamassa "hienossa" ravintolassa. Johtajaa oli kuitenkin virallisesti juhlittu jo tänne tuloamme edeltävänä viikonloppuna. Mitäköhän niissä juhlissa tarjoiltiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti